تحديد محتوى البوليفينولات الكلية في بعض أنواع الشاي الأسود المتوفرة في الأسواق السورية

Abstract

تكمن أهمية الشاي الأسود في الفوائد الصحية المرتبطة بمحتواه من البوليفينولات والتي تعتبر مضادات أكسدة, تم التحقق من خلال عمليات استخلاص أن كمية هذه المضادات تتعلق بمتغيرات مثل زمن النقع ودرجة الحرارة ونوع المذيب المستخدم في الاستخلاص وأن هذه المتغيرات تؤثر في تراكيز البوليفينولات المستخلصة من الشاي الأسود المدروس . تمّ تحديد كمية البوليفينولات ( كاتشين، إيبيكاتشين،إيبيغاللوكاتيشين، إيبيكاتشين غاليت، إيبيغالوكاتيشين غاليت) في أنواع مختلفة من الشاي الأسود ( ليبتون , الربيع , ليالينا ) المتوافرة في الأسواق السورية.أجريت الدراسة باستخدام نوعين من المذيبات الأول : ميتانول 70% حسب الطريقة المرجعية المعتمدة ISO14502-1 الثاني ماء الصنبور100% و أزمنة استخلاص (أزمنة نقع) مختلفة (1, 3, 5 و 10 دقائق ) وبدرجات حرارة استخلاص (60, 70, 80, 90 , 100 درجة مئوية ) . تم تحديد المحتوى الكلي للبوليفينولات في أنواع الشاي المدروسة باستخدام كاشف الفينول ( فولين سيكالتو) واعتماد حمض الغاليك كمركب عياري . تم رصد قيم المحتوى الكلي للبوليفينولات الموجودة في مستخلصات ميتانول70% والماء 100% Black tea which contains polyphenol is important for health benefits and it is considered as antioxidant contents . The extraction parameters, time and temperature and kind of solvent extraction, can Influence the polyphenol concentrations of Black tea, and were investigated in this study. The purpose of the study was to quantify the polyphenols (catechin, epicatechin, epigallocatechin, epicatechin gallate, epigallocatechin gallate) in different kinds of teas ( Lipton , Alrabee , Layalina ) which are available in Syria market.The study was conducted using two types of solvents methanol 70% the adoption of the reference method adopted ISO14502-1 and water 100% , at different extraction times (1, 3, 5, and 10 minutes) and extraction temperatures (60°C , 70 °C , 80°C, 90°C, 100°C). the total polyphenols content was determined using the phenol reagent (Folin Ciocalteu reagent) adoption gallic acid as standard compound the overall content values of polyphenols have been monitoring in extracts methanol 70% and water 100% .

Downloads

Published

2017-06-20

How to Cite

1.
تحديد محتوى البوليفينولات الكلية في بعض أنواع الشاي الأسود المتوفرة في الأسواق السورية. TUJ-BA [Internet]. 2017Jun.20 [cited 2024Apr.18];38(5). Available from: https://journal.tishreen.edu.sy/index.php/bassnc/article/view/2906