تأثير المعاملة بكلوريد الكالسيوم على القدرة التخزينية وجودة ثمار الكيوي خلال التخزين المبرد
Abstract
تبحث هذه الدراسة في تأثير المعاملة في مرحلة ما بعد القطاف بالغمر بمحاليل كلوريد الكالسيوم خلال التخزين المبرد على جودة ثمار الكيوي Actinidia Deliciosa cv. Hayward)) وقدرتها التخزينية. تمت معاملة الثمار بعد قطافها خلال موسمي 2013 و 2014 بالغمر بمحلول CaCl2 بالتراكيز (2، 3، 4%) عند درجة حرارة 20م° لمدة دقيقتين، أما ثمار الشاهد فلم يجرى لها أية معاملة، ثم خزنت جميع الثمار في درجة حرارة 1 م° وفي رطوبة نسبية 90- 95% وقد درست المتغيرات الآتية بشكل دوري خلال فترة التخزين: الصلابة، المواد الصلبة الذائبة الكلية T.S.S ، نسبة حمض الاسكوربيك (فيتامين C)، الحموضة الكلية T.A، الخواص الحسية للثمار، ونسبة الفاقد بالوزن والفاقد المطلق. وجد أن عملية الغمر بمحاليل CaCl2 أدت إلى الحفاظ على صلابة الثمار والتقليل من نسبة الفاقد من فيتامين (C)، وأن ازدياد تركيز محلول الغمر CaCl2 أدى إلى زيادة في نسبة لـ T.S.S وخفض نسبة الفاقد بالوزن والفاقد المطلق مقارنة مع الشاهد خلال التخزين المبرد في درجة حرارة (1˚م)، وقد كانت النتائج التجريبية خلال الموسمين متماثلة. This study investigated the effect of Calcium Chloride application postharvest on quality and storage ability of kiwi fruit (Actinidia Deliciosa cv. Hayward) during cold storage. Through seasons 2013 and 2014, The fruits were dipped after harvest in a solutions of CaCl2 (2,3,4%) at 20 ºC for 2 min; The control did not have any treatment. Then All kiwi fruit were stored at 1ºC and 90-95% RH. Measurements of firmness, Total Soluble Solids (TSS), Ascorbic acid, Titratable acidity, sensory properties, weight and total loss were done frequently during storage. The experimental results were similar during the two seasons. It was found that the immersion process in solutions of CaCl2 led to maintain firmness and reduce the rate of loss of vitamin (C). the increase in the concentration of CaCl2 solution cause an increase in the percentage of TSS and reduce the percentage of weight and total loss compared to the control during cold storage at 1ºC.Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.