التعريف ببعض الأغذية التقليدية السورية التي يدخل فيها الحليب أو مشتقاته ودراسة بعض خصائصها الكيميائية والجرثومية 1. حلاوة الجبن
Abstract
تم في هذه الدراسة التعرف على التركيب الكيميائي لحلاوة الجبن وخاصة محتواها من الدهن والبروتين, والمعادن بالإضافة إلى تقييم مدى توافر الاشتراطات الصحية من الناحيتين الكيميائية والجرثومية لعدة عينات منها مصنعة بطريقة تقليدية خلال عامي 2013 – 2014 من أربع مناطق مختلفة من الساحل السوري. أوضحت النتائج التباين الكبير في التركيب الكيميائي للعينات حيث تراوحت نسبة المادة الجافة بين 37.1% في اللاذقية و 42.4% في طرطوس ونسبة البروتين بين 9.8% في بانياس و11% في طرطوس. ولا يمكن بيان مدى مطابقة العينات للمواصفة القياسية السورية لأنها لم تحدد نسب المادة الجافة والبروتين, كما بينت هذه الدراسة أن حلاوة الجبن مصدر مهم للبروتين والدهن والمعادن والكربوهيدرات حيث كان المتوسط العام لهذه المكونات 10.3, 10.6, 4.4 و14.3% على التوالي. كما بينت الدراسة احتواء بعض العينات على نسبة من الرصاص أعلى من الحد المسموح به حسب المواصفة القياسية السورية (0.1مغ/كغ) حيث بلغت 0.17 مغ/كغ في إحدى عينات اللاذقية , كما بينت أيضاً تباين التعداد العام للبكتريا بين المناطق وكان أعلاها 1.81 x 105 في اللاذقية, بينما كانت في جبلة 1.81 x 104 وكان المتوسط العام أعلى مما حددته المواصفة القياسية السورية. كان عدد البكتريا المتبوغة اللاهوائية مرتفعاً في جميع العينات ما يدل على استخدام الحليب الخام ومشتقاته في عملية التصنيع وكانت جميع العينات سلبية لوجود بكتريا القولون والـE.coli والـ Staphylococcus aureus. In this study, the chemical composition of cheese dessert was performed, especially its content of fat, protein , and minerals, in addition to the health requirements of both chemical and microbial sides. Several samples manufactured in a traditional way during the years 2013 & 2014 from four different regions of the Syrian coast were analyzed. The results showed large variation in the chemical composition of the samples where the proportion of dry matter ranged between 37.1 % in Latakia and 42.4 % in Tartous; the protein content between 9.8% in Banias and 11 % in Tartous. the study showed that cheese dessert is an important source of protein , fat, minerals and carbohydrates , where the general average for these components was 10.3 , 10.6 , 4.4 and 14.3 %, respectively . The study showed that some samples contained a concentration of lead higher than the allowable limit by the Syrian standard specification ( 0.1 mg / kg ) , and reached 0.17 mg / kg in one of Latakia samples. The study also showed that the general count of bacteria varied between regions and was the highest 1.81x 105 in Latakia , while it was in Jabla1.81 x 104 , and the overall average was higher than the Syrian standard. The count of anaerobic bacteria was high in all samples indicating the use of raw milk or its derivatives in the manufacturing process. All samples were found negative for the presence of coliform and E.coli and Staphylococcus aureus.Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.