تأثير المعاملة بحمض الفيوماريك وحمض اللبن في المحتوى الميكروبي والصفات الحسية لعجينة لحم البقر المفروم خلال التخزين المبرد
Abstract
هدف البحث إلى تحديد تأثير المعاملة بحمض الفيوماريك وحمض اللبن في المحتوى الميكروبي والصفات الحسية لعجينة لحم البقر المفروم ( بيف بورغر ) وذلك خلال فترة التخزين المبرد التي امتدت 15 يوما ومعرفة مدى قبول هذه المعاملات بعد انتهاء مدة التخزين المبرد وبعد تعريضها لعملية الشوي، وذلك من خلال دراسة المحتوى الميكروبي (التعداد العام للبكتريا الهوائية والبكتريا المتحملة للبرودة والكوليفورم)، ودراسة جملة من الصفات الحسية (اللون والرائحة والقوام والطعم)، إضافة إلى دراسة التركيب الكيميائي (الرطوبة والبروتين والدهن والرماد). تم تطبيق سبعة أنواع من المعاملات على عجينة لحم البقر المفروم بما فيها معاملة الشاهد حيث اختلفت هذه المعاملات فيما بينها بتركيز كل من حمض الفيوماريك وحمض اللبن (0 و 1.5 و 3 و 4.5 %). بناء على معطيات نتائج الاختبارات الميكروبية لوحظ انخفاض سريع في المحتوى الميكروبي بعد المعاملة مباشرة بحمض الفيوماريك أو حمض اللبن، وقد استمر تأثير هذه الحموض خلال التخزين المبرد لمدة خمسة عشر يوما، وقد ازداد انخفاض أعداد الأحياء الدقيقة بزيادة تركيز كل من حمض الفيوماريك وحمض اللبن. كما بينت النتائج أن حمض الفيوماريك وحمض اللبن يلعبان دورا هاما في تحسين الصفات الحسية لعجينة لحم البقر المفروم بعد انتهاء التخزين المبرد وبعد عملية الشوي. وبناء على ذلك فقد وجد أن أفضل معاملة كانت رقم 4 (4.5 % حمض الفيوماريك) وتليها المعاملة رقم 7 (4.5 % حمض اللبن).
The objective of this investigation is to determine the effect of fumaric and lactic acids treatment on microbial contents and sensory evaluation of ground beef patties during storage time (15 days) and evaluate the acceptability of this treatments after cold storage and the roasting process. Microbiological studies; i.e. (total Account of Aerobic Bacteria, Psychrotrophs and Coliform), sensory evaluation (color, flavor, texture, and palatability) and chemical analysis i.e. (moisture, total solids, protein, fat and ash contents) have been carried out to determine the acceptability of the treatments applied on ground beef patties. Seven treatments were applied on ground beef patties including non-treated control by using 0, 1.5, 3 and 4.5 % of fumaric and lactic acids. Microbiology studies showed fast reduction of microorganisms after treatment with acids, and this action still continues during storage period (15 days). Microorganisms are affected by the concentration of acids (the more concentration the less microorganism). Fumaric and lactic acids treatments improved the sensory evaluation of ground beef patties after cold storage and after roasting process. The results showed that the Treatment 4 (with 4.5 % fumaric acid) was the best, followed by treatment 7 (with 4.5 % lactic acid).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.