دراسة تأثير حامض النتروز والأشعة السينية على قابلية الجراثيم Bacillus subtilis في إنتاج السكر المتعدد الخارج خلوي.
Abstract
تضمنت الدراسة استخدام المطفر الكيميائي حامض النتروز (HNO2) بتركيزيين
(0.05 ،0.1 M) ولمدد (10،15، 17.5، 20، 40، 80 دقيقة) والمطفر الفيزيائي المتمثل بالأشعة السينية X-ray عند طول موجي nm 14.6 ولمدد (10، 20، 30، 60 ثانية) للحصول على أعلى إنتاجية من السكر المتعدد الخارج خلوي المنتج من العزلة المحلية Bacillus subtilis بعد 7 أيام من التحضين. تم أولاً دراسة تأثير المطفر الكيميائي حامض النتروز (HNO2) وتبين أن أعلى إنتاجية من السكر المتعدد كانت (5.53 غم/لتر) عند التعريض لحامض النتروز بتركيز (0.05M) لمدة (40 دقيقة) فيما تحققت أقل إنتاجية للسكر المتعدد (2.53 غم/لتر) عند التعريض للتركيز نفسه من حامض النتروز لمدة (15 دقيقة). في حين أظهرت نتائج التعريض لحامض النتروز بتركيز (0.1M) أن أعلى إنتاجية من السكر المتعدد كانت (4.03 غم/لتر) عند التعريض للمطفر لمدة (40 دقيقة) فيما انخفضت إنتاجية السكر المتعدد عند مدة التعريض الأقل للتركيز نفسه إذ بلغت( 1.83 غم/لتر) عند التعريض لمدة 10 دقائق. تم دراسة تأثير المطفر الفيزيائي بالأشعة السينية (X-ray) وتبين أن أقصى إنتاجية للسكر المتعدد كانت (7.12 غم/لتر) عند التعريض للأشعة السينية لمدة 60 ثانية في حين انخفضت إنتاجية السكر المتعدد عند التشعيع لمدد أقل.
This study includes using nitrous acid (HNO2 ) in two concentrations (0.05, 0.1M) for (10, 15, 17.5, 20, 40, 80) minutes as a chemical mutagen and a physical mutagen represented by x- ray at 14.6 nm for (10, 20, 30, 60) seconds to achieve the highest productivity of extracellular polysaccharide from the local strain of
Bacillus subtilis after (7) days of incubation. The study has shown that the highest productivity of polysaccharide was (5.53 g/L) when exposing to 0.05 M of HNO2 for 40 minutes, whereas the lowest productivity was (2.53g/L) in the same concentration of HNO2 but at 15 min. exposing period. The results show that exposing the bacteria to 0.1 M of HNO2 for 40 min gave the highest productivity which was (4.03 g/L), while this productivity decreases to (1.83 g/L) at 10 minutes exposure period. Interestingly, exposing the bacteria to X-ray at 14.6 nm gave the best result for polysaccharide productivity which was (7.12 g/l) at 60 seconds, whereas this productivity decreases at shorter radiation periods.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.