إنتاج الغذاء الملكي عند بعض هجن سلالات النحل المرباة في محافظة اللاذقية
Abstract
أجريت هذه الدراسة في منحل خاص في قرية الشامية بمحافظة اللاذقية باستخدام تسعة سجلات إنتاجية جمعت خلال موسم إزهار الحمضيات (تغذية طبيعية) لتحديد أي الهجن المدروسة أفضل في نسبة قبول اليرقات المنقولة وكمية الغذاء الملكي المنتج.
أشارت نتائج تحليل التباين إلى وجود فرق معنوي (p < 0.001) في نسبة قبول اليرقات المنقولة وكمية الغذاء الملكي المنتج من الطائفة والكأس الملكي عند الهجن المدروسة، إذ بلغ متوسط نسبة القبول 81.23±0.91 %, و78.23±1.01 %, و86.03±0.87 %, في الهجن الأولى من نحل العسل الإيطالي والألماني والكرنيولي على التوالي, في حين بلغ متوسط كمية الغذاء الملكي المنتج من الطائفة بعد 72 ساعة من نقل اليرقات 10.06 ±0.19 غ/الطائفة, و11.25±0.23 غ/الطائفة, و11.42±0.23 غ/الطائفة, على التوالي, أما متوسط كمية الغذاء الملكي المنتجة من الكأس الواحد بعد 72 ساعة من عملية التطعيم فبلغ 309.73±4.75 ملغ/الكأس, و359.22±5.83 ملغ/الكأس, و330.23±4.66 ملغ/الكأس, على التوالي.
يُستنتج من هذه الدراسة أن الهجين الأول للنحل الكرنيولي كان الأعلى إنتاجاً من الغذاء الملكي والأكثر قبولاً لليرقات المنقولة بين الهجن المدروسة ضمن ظروف منطقة الدراسة, مما ينعكس إيجاباً على الناحية الاقتصادية لمنتجي الغذاء الملكي.
This study was conducted at an apiary in Al-Shamiah at Lattakia. Nine productive records were used to determine the best Hybrids in Larvae accept rate and Royal Jelly yield.
Results showed significant difference (P < (0.001In Transferred Larvae accept rate and Royal Jelly yield from Hive and queen cup at first hybrids of A. m. lugustica, A. m. mellifera and A. m. Carnica.
The overall mean for Transferred Larvae accept rate were 81.23±0.91 %, 78.23±1.01 % and 86.03±0.87 %, while Royal Jelly yield from Hive after 72 hours of grafting were 10.06±0.19 g/hive, 11.23±0.23 g/hive and 11.42±0.23 g/hive, and Royal Jelly yield from queen cup were 309.73±4.75 mlg/cup, 359.22±5.83 mlg/cup and 330.23±4.66 mlg/cup, at A. m. lugustica, A. m. mellifera and A. m. Carnica, respectively.
Results suggested the best hybrid was A. m. Carnica in Larvae accept rate and Royal Jelly yield, so it help in increasing Royal Jelly yield and making the status more economic efficient.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.