تأثير الرش الورقي بالأحماض العـضوية في التخفيف من أضرار انخفاض الحرارة على أوراق صنفي البرتقال(أبوسرة، وبلدي)
Abstract
أجريت الدراسة على أشجار بعمر 25 سنة من البرتقال، صنفي (أبوسرة، وبلدي) المطعمين على النارنج، بهدف تحسين الحالة الغذائية للأشجار، ومساعدتها على تحمل انخفاض درجة الحرارة؛ من خلال الرش الورقي بتراكيز مختلفة من الأحماض العضوية (0،0.25 ، 0.5، 0.75 %)، بأعداد مختلفة من الرشات (رشة، رشتين، ثلاث رشات).
تبين النتائج أن الأوراق المتساقطة قد تناقصت إلى 9.09%، و9.78%عند التركيز 0.75% قياساً
بـ 16.36%، و17.44%عند الشاهد، وكذلك زيادة محتوى الأوراق من المادة الجافة إلى 78.84%، و74.66% قياساً بـ 59.55%، و56.71% عند الشاهد في الصنفين (أبو سرة، وبلدي) على الترتيب، ورافق ذلك زيادة محتواها من البرولين (666.9، و526.3 نانوغرام/غ وزن جاف) قياساً بـ 405.9، و471.1 نانوغرام/غ وزن جاف عند الشاهد في الصنفين (أبوسرة، وبلدي) على التوالي. كما أدت عملية الرش إلى زيادة محتوى الأوراق من الآزوت، والفوسفور، والبوتاسيوم، والزنك، والحديد، والبورون، وهذا يفتح المجال أمام استخدام الأحماض العضوية في تحسين الحالة الغذائية والصحية لأشجار الحمضيات الواقعة في ظروف إجهاد البرودة.
This study was carried out on 25 years old orange trees(C. sinensis L. Osb.) of two varieties Washington Navel and AL-Baladi grafted on Citrus aurantium L. (Sour Orange). To improve nutrition state of trees and enhance their tolerance to low temperature by foliar spray with different concentrations(0%,0.25%, 0.5%,0.75%) of organic acidsapplied (one, two, and three sprays) for each concentration.
The results showed that foliar spray with organic acids decreased the fallen leaves (9.09% and 9.78%) at0.75% concentration comparedto the control(16.36% and 17.44%) of both varieties respectively.
Organic acids increased leafdry weight (78.84% and 74.66%) comparedto the control(59.55% and 56.71%)and proline content (666.9 and 526.3 ɳg/ g d.w)comparedto the control(405.9 and 471.1 ɳg/ g d.w) of Washington Navel and AL-Baladi respectively.
Leaf content of Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Zinc, Iron and Boronwas increased. These results allowto useorganic acids as promoters of mineral nutrition and cold tolerance.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.