تأثير بعض أصول الحمضيات في مواصفات النمو والإنتاج لأهم الأصناف المطعمة عليها والمنتشرة في سورية II ـ التأثير في الإنتاج ومواصفات الثمار والعصير
Abstract
نفّذ هذا البحث خلال عامي 1999 ـ2000 في محطة بحوث الحمضيات في سيانو بجبلة التابعة لمديرية مكتب الحمضيات ـ وزارة الزراعة والإصلاح الزراعي . حيث تم اختيار نوعين من الحمضيات هما اليوسفي"صنف الكلمنتين" ، والجريب فروت "صنف ردبلاش الأحمر" ، والمطعمة على سبعة أصول وهي الزفير ، ترويرسيترانج كاريزو سيترانج ، سيتروميلو 4475 ، سيتروميلو 1452، ماكرو فيلا، واليوسفي كليوباترا. بعمر 15 سنة ، وقد تم تقدير الإنتاج كماً ونوعاً وبدراسة المواصفات الكمية والفيزيائية والكيميائية المختلفة للثمار والعصير كانت النتائج كما يلي :
كان أكبر إنتاج للكلمنتين على الأصلين ماكروفيلا وسيتروميلو 1452 ،وأفضل مواصفات للثمار، و العصير كانت على الأصل سيتروميلو 1452 ، وعلى اعتبار أن الكلمنتين يستخدم بكمية كبيرة كصنف مائدة لذلك يفضل اختيار الأصل الذي يحسّن من الصفات النوعية، إضافة لإعطاء إنتاجية جيدة.
و بالنسبة للجريب فروت فكانت أعلى إنتاجية له على أصول الزفير والسيتروميلو 4475 والكاريزوسيترانج . و أفضل مواصفات للثمار و العصير كانت على الأصل كاريزو سيترانج . وباعتبار هذا الصنف عصيري لذلك يفضل اختيار الأصل كاريزو سيترانج الذي يعطي إنتاجية مرتفعة مع ارتفاع النسبة المئوية للعصير في الثمار.
The Present study was conducted during 1999-2000 In the state farm of the ministry of Agriculture, Citrus experimental station, in Siano, Jablah.The study focused on15 years old of two citrus species (clementin mandarin and grapefruit ) budded on 7 different rootstocks (Sour Orange Troyer Citrange –Carrizo Citrange, Citrumelo 4475, Citrumelo 1452, Macrophylla and Cleopatra mandarin ). The trees production of fruit was determined and the juice and fruit quality was evaluated, It was found that the highest production of fruits on clementin was given from the trees budded on Macrophylla and Citrumelo 1452 rootstocks, while the best quality of juice and fruit was given by the Citrumelo 1452 rootstock, on the other hand, Grapefruit, gave the highest fruit production with three rootstocks (Sour orange, Citrumelo 4475 and Carrizo citrange) while the best quality of fruit and juice was obtained from the Carrizo citrange rootstock.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.