أثر التسخين على تغير بعض خصائص الترب المأخوذة من مواقع مختلفة في محافظة حلب
Abstract
تمت دراسة أثر التسخين المتزايد على تغيرات بعض خصائص الترب الممثلة لمحافظة حلب في مخبر غرويات التربة ومعادن الطين في كلية الزراعة بجامعة حلب. وأظهرت النتائج أن هناك معامل ارتباط قدره 0.74 بين الفقد الرطوبي عند درجة حرارة 105 ْم ومحتوى الترب من الجزء الطيني. بينما كانت قيمة معامل الارتباط بين محتواها من كربونات الكالسيوم والفقد الوزني تقدر بنحو (0.64 -) عند درجة الحرارة 200 ْم، حيث كانت تزداد نسبة الفقد مع تناقص محتوى كربونات الكالسيوم. كما أظهرت النتائج دور المادة العضوية ومسؤوليتها عن الفقد الوزني حيث كان معامل الارتباط مرتفع (R=0.89) عند التسخين على درجة حرارة 300 ْم. وأظهرت أن معامل الارتباط بين محتوى الترب من الطين (%) والنسبة المئوية للوزن المفقود كان 0.66 عند درجة حرارة 500 ْم.
كان للتسخين المتزايد عند درجة حرارة قدرها 750 ْم أثرٌ في ارتفاع درجة تفاعل الترب المسخنة مقارنة بمثيلاتها في العجينة المشبعة ومعلق التربة (1 : 2.5) قبل التسخين. ويعزى ارتفاع درجة تفاعل الترب المسخنة إلى أكاسيد الرماد المتبقي من أكسدة المادة العضوية أولا, وأكسدة الكاتيونات القلوية (الصوديوم والبوتاسيوم) والقلوية الأرضية (الكالسيوم والمغنيزيوم) ثانيا.
The effect of heat increase on change of some characteristics of soils in Aleppo governorate was carried out in colloidal and clay mineral laboratory. The results showed a positive correlation coefficient of 0.74 between hygroscopic water and clay content at 105 Cﻩ , and of 0.66 between clay content and weight loss; whereas a negative correlation coefficient (R = - 0.64 ) was found between calcium carbonate and loss of weight at 200 Cﻩ. The results also showed the responsibility of organic matter in weight loss at 300 Cﻩ with a correlation coefficient of 0.89.
Increasing heating to 750Cﻩ led to pH increase of the heated soils compared with pH of soil paste and suspension pH (1:2.5) before heating. This is perhaps due to products from organic matter oxidation, and from oxidation of alkaline cations (Na+, K+) and earth alkaline cations (Ca2+, Mg2+).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.