قياس اتجاهات المستهلكين نحو الأغذية العضوية الطبيعية دراسة مسحية على المستهلكين من طلاب وخريجي الماجستير في جامعة تشرين
Abstract
مع تزايد الاهتمام العالمي بمقاييس الصحة السليمة والسعي لخلق حياة أفضل، تزايد الاهتمام بمنتجات الأغذية العضوية والتي تعتبر أكثر أماناً للصحة وللبيئة الطبيعية. وهدف البحث إلى اكتشاف علاقة الارتباط بين توجه المستهلكين نحو الأغذية العضوية وبين كل من (الخصائص الديموغرافية- الاهتمام بالصحة- الاهتمام بحماية البيئة- مدى المعرفة بالأغذية العضوية) وذلك عبر القيام بالتحليل الاحصائي للبيانات المجمعة من الاستبيانات التي تم توزيعها على عينة قدرها 330 من طلاب وخريجي الدراسات العليا في جامعة تشرين خلال الربع الأول من عام 2014. وتمّ الاعتماد على المنهج الوصفي التحليلي في هذا البحث لدراسة العلاقة بين المتغيرات. واستخدام البرنامج الإحصائي spss v.20 لتحليل البيانات واستخلاص النتائج.
وتبيّن من خلال الدراسة وجود علاقة ايجابية وهامة بين توجه المستهلكين نحو الأغذية العضوية وبين العوامل المؤثرة على توجهاتهم (الوعي البيئي-المعرفة بالأغذية العضوية-العوامل الديموغرافية)، وأظهرت النتائج أن الاهتمام بالصحة لم يكن دافعاً كافياً لاستهلاك الأغذية العضوية وبالتالي لا توجد علاقة بينها وبين اتجاه المستهلكين نحو شراء الأغذية العضوية.
With the recent rise of concern in food safety and environmental protection, the organic food market in the world expands rapidly. Being free of chemical fertilizers, patricides and preservatives, organic food represents a type of food that can free people from the threat of food poisoning or any other harmful effects arising from excess or illegal uses of harmful chemical in food. For research design, both exploratory and descriptive researches were conducted in this study. Concerning methodology, the quota sampling method was adopted with the sample size of 330. To analyze the collected data, the statistical analysis of Statistical Package for Social Science was applied.
Findings show that there are positive relationships of attitude, demographic characteristics , environmental concerns and organic food knowledge with the frequency of organic food consumption are proved.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
-
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to Tishreen University Journal of Research and Scientific Studies - Economic and Legal Sciences
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal of Research and Scientific Studies - Economic and Legal Sciences . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal of Research and Scientific Studies - Economic and Legal Sciences Publisher
-
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
-
Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
-
NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
-
ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.