الكشف عن غش بعض منتجات الحليب المحلية باليوريا
Abstract
يعتبر الحليب غذاءً متوازناً فهو يحتوي على كل المغذيات الضرورية للإنسان. يوجد العديد من الطرائق والمواد التي يتم غش الحليب بها كغش الحليب بإضافة الماء، اليوريا، النشاء والجيلاتين وغيرها. يؤدي غش الحليب ومنتجاته إلى تقليل قيمتها الغذائية كما أن لبعض المواد المستخدمة في الغش تأثيرات ضارة على الجسم. تعتبر اليوريا مكون طبيعي للحليب حيث تنتج عن استقلاب البروتين في الجسم لكن يمكن غش الحليب بها وتتم إضافتها إلى منتجات الحليب كبديل عن البروتين إثر تمديد الحليب بالماء كونها غنية بالآزوت، إلا أنها تؤدي إلى تأثيرات ضارة عند التعرض المزمن لها خاصة على الكلى. يهدف هذا البحث إلى تحديد اليوريا كمياً في بعض منتجات الحليب المتوافرة في السوق المحلية عن طريق تطبيق الطريقة الطيفية اللونية باستخدام كاشف Erlich (Para Di Methyl Amino Benzaldehyde). شملت الدراسة 66 عينة توزعت ما بين 17 عينة حليب سائل مجموعة من محلات البقالة المحلية, 10 عينات حليب سائل مسوقة من قبل بعض الشركات المحلية والمستوردة, 9 عينات لبن مجموعة من محلات البقالة وعينتين لبن مسوق من إنتاج شركة محلية, 16 عينة حليب مسحوق خاص بعمر فوق السنة و12 عينة حليب مسحوق للرضع. أظهرت الدراسة أن قيم اليوريا في جميع العينات المدروسة كانت ضمن الحدود المسموح بها مما يدعو للاستنتاج أن عملية غش الحليب ومنتجاته باليوريا مازالت طريقة غير شائعة في بلادنا.
Milk is a balanced food contains all the nutrients necessary for human. Many methods and substances are used in milk adulteration like adding water, urea, starch, gelatin, etc. Milk adulteration reduces the nutritional value and some substances have harmful effects in human. Urea is a natural component of milk, and final product of protein in humans’ body. Urea can be used in milk adulteration as an alternative to protein after the dilution of milk with water since urea is rich in nitrogen. Urea has adverse effects mainly on the kidneys at the chronic exposure. This study aimed to determine urea in some milk products available in the local market by applying the spectrophotometric method using Erlich reagent (Para Dimethyl Amino Benzaldehyde). This study included 66 samples: 17 liquid milk samples collected from local grocery stores, 10 liquid milk samples produced by some local and imported companies, 9 yogurt samples collected from local grocery stores, 2 yogurt samples produced by a local company, 16 powdered milk samples, and 12 infant's powdered samples. The results showed that urea values were within the permissible limits in all of the studied samples. That means milk adulteration with urea might not be common in Syria.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Health Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Health Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Health Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.