رائحة النفس الكريهة (البخر) _ دراسة سببية وعلاجية
Abstract
نحن لا نتكلم عن رائحة النفس الكريهة الناتجة عن تناول بعض الأطعمة مثل الثوم والبصل ، فهذه الرائحة مؤقتة ويمكن التخلص منها بسهولة ، بل نتكلم على رائحة النفس الكريهة المزمنة ، التي لا يمكن التخلص منها حتى بعد تنظيف الأسنان بالفرشاة والخيط والغسولات الفموية . 90 % من مشاكل رائحة النفس الكريهة سببها فموي،10% من أسباب رائحة النفس الكريهة يعود لأمراض خارج الفم. تأتي أهمية هذا البحث من العدد الكبير من الناس الذي يعانون من رائحة النفس الكريهة وتأثير ذلك على حياتهم اليومية الاجتماعية . بدأت الدراسة بتاريخ 15\12\2006 حتى تاريخ 1\5\2008 تم اختيار عينة عشوائية مؤلفة من 107 مريض من مراجعي العيادة الأذنية في مشفى الأسد الجامعي في اللاذقية ، كانوا يعانون من رائحة النفس الكريهة ، وتم إعطاؤهم العلاج الطبي المناسب (جراحي أو دوائي وفقاً للسبب ) وتمت متابعة المرضى لمدة سنة كاملة . وتم تحويل المرضى الذين يعانون من أسباب غير متعلقة باختصاصنا إلى الاختصاصات الأخرى ، وأيضاً تم متابعة هؤلاء المرضى لمعرفة نتائج العلاج .
The bad breath you get from eating lots of garlic with pasta, or onions on your hamburger is not the subject of this study. That is temporary and easily dealt with. We are talking about Chronic Bad Breath, the kind that brushing, flossing, and rinsing with a mouthwash can't cure.
Ninety percent (90%) of malodor problems occur in the oral cavity. 10% of the malodor is caused by medical conditions. These will be referred to the appropriate physician. The aim of this study was determining the causes of halitosis and treating those patients who suffer from diseases in ENT. The study involved one hundred and seven persons who suffered from halitosis. Those patients were treated with surgery or medical treatment. The results of surgical treatment were very effective.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Health Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Health Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Health Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.