دراسة مورفولوجية وبيو كيميائية لبعض أصناف الرمان المزروع Punica granatum في محافظة اللاذقية

Authors

  • يحيى سلمان
  • لينا حليمة

Abstract

هدفت الدراسة الى مقارنة الخصائص البيو كيميائية والمورفولوجية لخمسة أصناف من الرمان المزروع في عدة مناطق بمحافظة اللاذقية.

تمَ تقييم الخصائص التالية: وزن الثمرة، عدد البذور(الحبات) في الثمرة، وزن القشرة، نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية، الحموضة الكلية كنسبة مئوية، فيتامين Cمغ/ 100مل، نسبة السكريات الأحادية.

تراوحت قيم وزن الثمرة بين 336,85- 484,77غ، ووزن القشرة بين 127,85-93,84غ، ووزن العصير كان بين 79,33-151,66غ، ونسبة السكريات الأحادية بين 3,64- 12,4%.

تراوحت قيمة المواد الصلبة الذائبة الكلية كنسبة مئوية بين 14,5- 16,5 %، بينما  نسبة الحموضة الكلية كانت بين

0,35 -1,32%، أما قيمة فيتامين  C كانت بين  11,5- 14,5مغ/ 100مل عصير.

The aim of study was to compare the physicochemical and morphological properties of Five pomegranate cultivars grown in different region of latakia.

Properties included: fruit fresh weight,number of arils per fruit, peel weight, soluble solids (TSS), titratable acidity (TA)vitamin, reducing sugar .

Fruit weight ranged from(336.8 -484.77 g), peel weight of  the fruit was recorded from 93,84 to 127,85g, juice weight was( 69,33-151,66 g) and reducing sugars ranged between (3.64 -12.4 %). total soluble solid ranged from( 14.5- 16.5) % and titratable acidity  ranged between( 0.358- 1.321%)in pomegranate juices.vitamin C content also ranged between 11.5- 14.5 mg\100 ml).

Downloads

Published

2018-11-13

How to Cite

سلمان ي., & حليمة ل. (2018). دراسة مورفولوجية وبيو كيميائية لبعض أصناف الرمان المزروع Punica granatum في محافظة اللاذقية. Tishreen University Journal -Biological Sciences Series, 40(4). Retrieved from https://journal.tishreen.edu.sy/index.php/bioscnc/article/view/4624

Most read articles by the same author(s)