الظروف الميتيورولوجية وإنتاجية العنب vitis vinifera في سورية

Authors

  • أدهـم جـلب

Abstract

دلت نتائج الدراسة وجود تراجع  معدل إنتاجية شجرة الكرمة في حلب وحمص والسويداء بلغ على التوالي (2.0808 - ، 0.1071 - ، 2.488 - ) وتزايد في حماه بلغ (0.3648) كغ/ شجرة  .

تفاوتت التراكمات الحرارية الفعالة خلال موسم نمو الكرمة في كل منطقة من المناطق الأربع وبقيم بلغت (2863.6 ، 2793.8 ، 2539.8 ، 2212.4  درجة نمو يومية)  في حماه ، حلب ، حمص ،السويداء على التوالي.

أيضاً وضحت نتائج معادلات اتجاه التغير (الترند) وجود زيادة في التراكمات الحرارية الفعالة خلال موسم نمو العنب في حلب وحماه وحمص وتراجع في السويداء .

أخيراً ربطت معادلات الانحدار المتعدد بين إنتاجية الكرمة وأهم أربع عناصر مناخية مؤثرة خلال مراحل نمو العنب في كل منطقة من المناطق الأربع المدروسة .

The results of this study clearly indicate that the average of vitis vinifera productivity has decreased during the research period in Aleppo, Homs, and Sweida by (-2.0808,-0.1071,-2.488 kg/tree), respectively , and  has increased in Hama by (0.3648 kg/tree). The effective thermal accumulation during the growing season of vitis vinifera in each area reaches ( 2863.6,2793.8,2539.8,2212.4 G.D.D.) in Hama, Aleppo, Homs and Sweida, respectively. The results of Trend  have demonstrated an increase in the effective thermal accumulations during growing season of the grapes in Aleppo, Hama, and Homs, and a decrease in Sweida. Finally, the multi-slope equation has attributed the productivity of grapes to the  four most  important climatic conditions affecting grapes  during  the growing stages in each of the four areas.

Downloads

Published

2019-01-08

How to Cite

جـلب أ. (2019). الظروف الميتيورولوجية وإنتاجية العنب vitis vinifera في سورية. Tishreen University Journal -Biological Sciences Series, 30(2). Retrieved from https://journal.tishreen.edu.sy/index.php/bioscnc/article/view/5908

Most read articles by the same author(s)