أهم المكونات الكيميائية لبذور صنفين من أصناف العنب السوري وبعض مواصفات الزيت المستخرج منها
Abstract
هدف هذا البحث إلى دراسة بذور صنفين من أصناف العنب السوري، من حيث التركيب الكيميائي، ومن حيث خواص الزيت المستخلص منها، ومدى إمكانية استخدام هذا الزيت في الصناعات الغذائية .
أظهرت النتائج أن بذور صنفي العنب المدروس تحتوي على الألياف الغذائية (38.82 ـ 43.06%)، والزيت (13.97 ـ 15.97%)، والكربوهيدرات (15.55 ـ 15.66%)، والبروتين (13.52 ـ 16.1%)، ويتميز زيت بذور العنب باحتوائه على نسبة قليلة من الأحماض الدهنية الحرة (0.46%) ورقم حموضة
(0.92 مغ ماءات بوتاسيوم/غ)، كما يتميز بارتفاع الرقم اليودي (128-129.2 غ يود/100 غ )مما يؤكد الطبيعة غير المشبعة لهذا الزيت، ويتميز أيضاً بانخفاض كبير في رقم البيروكسيد (5.49) مقارنةً بباقي الزيوت.
يحتوي الزيت على حوالي(7-11) حامضاً دهنياً مشبعاً وغير مشبع، ويعتبر حامض البالمتيك
(11.96-11.91 %)الحامض الرئيسي المشبع، أما الحامض الدهني الأساسي غير المشبع فهو حامض اللينولييك بمتوسط (66.64 – 68.31 %). ويتميز زيت بذور العنب بارتفاع الأحماض الدهنية غير المشبعة
(83.49 –84.26 %)مما يكسبه مميزات غذائية ممتازة ويجعله مفيداً في التطبيقات الغذائية المختلفة.
This paper aimes at studying the grape (Vitis vinifera) seeds of two Syrian cultivars for chemical composition and oil characteristics, and the possibility of using this oil for human consumption. Grape seeds prove a good source of dietary fiber (38.82–43.66%), oil (13.97–15.97%), carbohydrate (15.55–15.66%) and protein (13.52–16.1). They contain a low amount of free fatty acids (0.46%) and acid value (0.92 mg KOH/g). The high iodine value obtained in our study confirms the unsaturated nature of these oils. Also, they possess a very low peroxide value in comparison with others. Grape seed oils contain (7–11) fatty acids; palmetic acid (11.91–11.69%) is the main saturated fatty acid, while the main unsaturated is lenoleic acid (66.64–68.31%). The grape oil obtained shows a high level of unsaturated fatly acid (83.49–84.26%), which gives it excellent dietetic properties.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.