أثر الأحماض الأمينية في نمو وإنتاجية محصول البندورة ونوعية الثمار في البيوت البلاستيكية
Abstract
نفذ البحث في قرية جناتا التابعة لمحافظة اللاذقية في العروة الخريفية لعام 2009-2010 بهدف دراسة تأثير طريقة إضافة الأحماض الأمينية (Amino acids) في نمو و إنتاجية محصول البندورة (هجين F1 ( Ikram
في البيوت البلاستيكية حيث تم إضافتها على شكل محلول بتركيز 1غ \ لتر، وتضمن البحث أربع معاملات
(ثلاث طرق لإضافة الأحماض الأمينية وهي الرش على المجموع الخضري وسقاية المجموع الجذري ورشا وسقاية معاً، إضافة للشاهد).
اتبع تصميم التوزيع العشوائي التام Completely Randomized Design في تصميم التجربة بثلاثة مكررات للمعاملة الواحدة و بمعدل عشر نباتات لكل مكرر.
أظهرت النتائج أن تغذية نباتات البندورة بالأحماض الأمينية بطرق مختلفة أدت الى زيادة معنوية في النمو والإنتاجية مقارنة مع نباتات الشاهد كما تبين أن إضافة الأحماض الأمينية رشا على المجموع الورقي أعطت أفضل النتائج حيث تفوقت هذه المعاملة على باقي المعاملات من حيث زيادة ارتفاع النبات وزيادة مساحة المسطح الورقي وهذا انعكس بدوره إيجابا على إنتاجية النبات الواحد وإنتاجية وحدة المساحة كما أدت المعاملة بالأحماض الأمينية إلى زيادة كمية فيتامين C ونسبة الأحماض العضوية في الثمار.
The research was carried out in Genata village in Lattakia during the autumn farming of 2009-2010 in order to study the effect of amino acids on growth and production of tomato hybrid( Ikram F1) and quality of fruits in plastic greenhouses. Plants were treated with amino acids solution (1g/l). This experiment consisted of four treatments (1-Foliar spraying 2-root irrigation 3-spraying and irrigation together 4-control).
The experiment was laid out using Completely Randomized Design (CRD) with three replications for each treatment, where each replicate consisted of ten plants.
Results showed that the treating tomato plants with amino acids caused significant increasing in growth and production in comparison with control in all addition methods.
Foliar spraying by amino acids gave best results in comparison with other treatments in plant height, foliage area and area unit production. Besides, treatment with amino acids increased vitamin C and organic acids percentage in fruits.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.