إنتاج القمح وانعكاساته على تحقيق الأمن الغذائي في سورية
Abstract
انطلاقاً من الأهمية الاقتصادية للقمح فقد تمت دراسة واقع هذا المحصول في سورية خلال الفترة
1990- 2009 ، وإجراء تحليل اقتصادي لزراعته في محافظات الحسكة وحلب والرقة، والتنبؤ عن إنتاج القمح في سورية مستقبلاً في ضوء المتغير السكاني ومعدل استهلاك الفرد من القمح، وبالتالي الوصول إلى الاكتفاء الذاتي المنشود. وقد تم التوصل إلى النتائج التالية:
1- بلغ الوزن المتوسط لأسعار مستلزمات الإنتاج الزراعي في محافظات الحسكة وحلب والرقة 2.01 وهو سعر عادي حسب مقياس ليكارت الثلاثي.
2- بلغ الوزن المتوسط لتوفر الخدمات الزراعية في المحافظات الثلاث 2.4 وبالتالي فإن مدى توفر الخدمات الزراعية هو وسط حسب مقياس ليكارت الرباعي.
3- توقع وصول إنتاج القمح في سورية في عام 2020 إلى نحو 5143 ألف طن وعدد السكان داخل سورية إلى نحو 25121 ألف نسمة - المقيمين فعلاً- وبالتالي يمكن تحقيق الاكتفاء الذاتي خلال الفترة 2011-2013على اعتبار نصيب الفرد من القمح يبلغ 220 كغ / سنة (متوسط آخر خمس سنوات – 2005-2010).
4- توقع ارتفاع حاجة القطر من القمح بعد عام 2013،بحيث تصبح أكبر من الإنتاج المتوقع، ولكن بنسب قليلة جداً لا تتجاوز 7%.
Based on the economic importance of wheat In Syria between 1990-2009, we studied wheat production analysis In Al-hassake, Aleppo, and Alraqqa with their consumption and popular changeability. Economic analyzing was done in these cities to be self-sufficient, the results of this study were:
- In cities of Al-hassake, Aleppo and Alraqqa the medium weight of the production requirement prices is 2,01, this prices were normal according to Likart Scale(3).
- These three cities with their medium weight, and their agriculture services is 2,4, this weight is medium according to Likart Scale(4).
- Prediction of Syrian wheat production in 2020 is 5143000 tones for predicted Syrian popularity of 25121000 peoples to met the self-sufficient during 2011-2013, according to person demands of wheat which is 220 Kg per year (the mean value for 5 years2005-2010).
- This study showed the need for wheat production in a small ratio in Syria after 2013(less of 7%).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.