تحديد نضج ثمار بعض Cutlivars الزيتون المزروع في منطقتين: جافة ، ونصف جافة
Abstract
النضج ظاهرة فيزيولوجية تتوافق مع انخفاض نسبة الرطوبة في الثمار، ثم انخفاض وزنها. انخفاض الوزن الرطب للثمار وهي على الشجرة اعتبارا من زمن معين يعد مؤشراً إيجابياً لبداية جيدة لنضج الثمار لبعض الأصناف من الزيتون المزروع في محطتي الأبحاث إزرع وجلين. علاوة على ذلك أخذنا الزيادة المختلفة للوزن الجاف للثمار والوزن الرطب للنوى، وكذلك نسبة الزيت في الثمار خلال الزمن كمعايير لتحديد زمن نضج الثمار. وتم تقسيم هذه إلى ثلاث مجموعات حسب نضج ثمار كل صنف.
1- مبكر.
2- متوسط.
3- متأخر النضج.
كما أنه تم تحديد المدة الزمنية التي تبقى فيها الثمار على الشجرة بدون ضرر. كذلك حددت فترة ما بعد النضج أيضاً.
La maturation est un phénomène physiologique coïncide avec la diminution du pourcentage d'humidité dans le fruit, et ensuite la diminution de son poids. La diminution du poids Frais des fruits sur L'arbre a partir d'un temps donne est un signe positif d'un bon commencement de la maturation des fruits de quelques variétés d'olivier cultivées dans deux stations de recherche, l'une aride l'autre semi-aride. En plus de ça nous avons pris l'accroissement ponderal, le poids sec des Fruits, et le poids frais des noyaux, ainsi que le pourcentage de l'huile d'olive, au cours du temps, comme des critères pour la détermination de la date de maturation des Fruits, et les diviser en trois catégories selon leur date de maturation:
1- Précoce.
2- Medium.
3- Tradive.
Ainsi que la durée du Temps qu'ils peuvent rester sur l'arbre sans dommage. La période après maturation est déterminée aussi.
Les résultats sont discutes avec les autres qui sont obtenus ailleurs.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.