توصيف مظهري لبعض طرز الكرمة المنتشرة في منطقة الشيخ بدر من محافظة طرطوس

المؤلفون

  • جرجس مخول
  • حافظ محفوض
  • رباب ديوب

الملخص

أجريت الدراسة في أربعة مواقع تابعة لمنطقة الشيخ بدر في محافظة طرطوس؛ إذ تم توصيف عشرة طرز من الكرمة (العنب) مختلفة بالاعتماد على المعايير الدولية، أخذت القراءات لموسمي 2016 و2017، إذ تم تسجيل المواصفات المظهرية والتحليل الفيزيائي والكيميائي للعناقيد الثمرية. تباينت الطرز المدروسة في العديد من الصفات، إذ أظهرت نتائج التحليل العنقودي توزع الطرز المدروسة في مجموعتين بنسبة تباين وصلت إلى 93%، تراوح متوسط وزن العنقود بين الوسط (349.0غ) والكبير جدا (1140.45غ)، ونسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية بين المنخفضة (12.75 %) والعالية ( 18.82 %)، والحموضة بين المنخفضة جداً (3.53 غ/ل) والمتوسطة (6.38 غ/ل).      

The study was conducted in four sites belonging to the Sheikh Badr district in Tartous province. Ten different types were identified according to international standards. During the 2016 and 2017 growth seasons, readings were recorded for phenotypic parameters as well as physical and chemical analysis of fruit clusters.  The studied types differed in many characteristics. The results of the cluster analysis showed the distribution of the studied types in two groups with a variance of 93%.  The mean weight of the cluster varied between the medium (349 g) and the large (1140.45 g). The ratio of total dissolved solids (TSS) between the low (12.75%) and high (18.82%). the acidity between the very low (3.53 g/l) and medium (6.38 g/l).                                                  

المراجع

- إحصائيات وزارة الزراعة والإصلاح الزراعي 2016

- العنب في سورية، 2001 حماية التنوع الحيوي الزراعي في المناطق الجافة (ايكاردا)

http://www.icarda.org/Gef/Agro4.pdf

- محفوض، محمد. إنتاج الفاكهة. مديرية الكتب والمطبوعات - كلية الزراعة - جامعة تشرين، الجمهورية العربية السورية، 1981.

- محفوض، محمد. جرجس، مخول. إنتاج فاكهة متساقطة الأوراق (1). مديرية الكتب والمطبوعات – كلية الزراعة – جامعة تشرين، الجمهورية العربية السورية، 2015.

- مزهر، بيان. الحلبي، علا. أهم أصناف الكرمة المحلية والمدخلة. قسم بحوث التفاحيات والكرمة – أدارة بحوث البستنة – الهيئة العامة للبحوث العلمية الزراعية – الجمهورية العربية السورية، 2015 .

- نظيف م. ح. خ، عاطف م. ا. و. وعبد الحكيم ع ف. ع، 1990. العنب (زراعته، رعايته، وإنتاجه). منشأة المعارف، الإسكندرية. 455 ص.

- ALBA, V., BERGAMINI, C., CARDONE, C.,M. .F, GASSPARRO, M.,

PERNIOLO, R., GENGHI, R., Morphological variability in leaves and Molecular

characterization of Noval Table Grapes candidate cultivars (Vitis vinifera). MOL

Biotechnol (2014) vol 56. Pp557-570.

- ALBA, V., BERGAMINI, C., GENGHI, R., GASPARRO, M., PERNIOLA, R.,

ANTONACCI, R., (2015) Ampelometric Leaf Trait and SSR Losi selection for a

Multirariate statistical Approach in Vitis vinifera L. Biodiversity Management. Mol Biotechnol. DOI 10. 1007/S 12033-015-9862-5.

- ALI, KASHIF; MALTESE, FEDERICA; CHOI, YOUNG. HAE; VERPOORTE,

ROBERT. (2010). Metabolic constituents of grapevine and grape-derived products.

Springer Netherlands, Phytochem Rev. 9(3): 357- 378.

- CONDE, B. C.; SILVA, P.; FONTES, N.; DIAS, A.C.P.; TAVARES, R. M.;

SOUSA, M. J.; AGASSE, A.; DELROT, S.; GEROS, H. (2007). Biochemical changes

throughout grape berry development and fruit and wine quality. Food 1, 1- 22.

IPGRI. 1983. Descriptor for grape. Rome, Italy. -11

- KEYS, DAVID. (2003). Now that's what you call a real vintage: professor unearths 8000 – year – old wine. Archived. 2013 at the Wayback Machine.. archaeology.ws.

- KUHN, N.; GUAN, L.; DAI, Z.; WU, B.; LAUVERGEAT, V.; GOMES, E.; LI, S.;

GODOY, F.; ARCE-JOHNSON, P.; DELROT, S. (2014). Journal of Experimental Botany, vol (65), issue (16), Pp: 4543 – 4559.

- MARTINEZ DE TODA F. and SANCHA J.C., 1997.Caractérisation

apélographiqu des cultivars rouges de Vitis vinifera L. conservés en Rioja. Bull. O.I.V., 793-79, 221- 234

- MCGOVERN, PATRICK E. (2003). Ancient wine: the search for the Origins of viniculture. Princeton university press. Archived (pdf) from the original on 2013.

- MCGOVERN, PATRICK E. "Georgia: Homeland of Winemaking and Viticulture.

Archived from the original on 2013.

- MULLINS M.G., BOUQUET A. and WILLIAMS L.E., 1992. Biology of

grapevine. Cambridge University Press, Cambridge. 251p.

- OIV (2009). Second edition of the descriptor list for grape varieties and vitis

species. Organization International de la vigne et du vin, Paris, France – International plant Genetic Resources Institute, Rome. (www.oiv.org)

- ROSHIN, S.; PALLAVI, B.; ANUPAJ, T.; PUSHPA, D.; SWATI, G. ( 2016).

Vol.17 issue 3. Pp 517-523.

- THIS, PATRICE; LACOMBE, THIERRY; THOMASH, MARK R. (2006).

"Historical Origins and Genetic Diversity of Wine Grapes" (pdf). Trends in Genetics. 22

(9): 511 – 519.

- WINKLER, A. J.; 1962. General Viticulture. Uni. V. of California, U. S. A.

- ZOCCATELLI, G.; ZENONI, S.; SAVOI, S.; DAL SANTO, S.; TONONI, P.;

ZANDONA, V.; DAL CIN, A.; GUANTIERI, V.; PEZZOTTI, M.; TORNIELLI, G. B.

(2013). Skin pectin metabolism during the postharvest dehydration of berries from three

distinct grapevine cultivars. Australian Journal of Grape and Wine. Research 19, 171- 179.

التنزيلات

منشور

2018-12-30

كيفية الاقتباس

مخول ج., محفوض ح., & ديوب ر. (2018). توصيف مظهري لبعض طرز الكرمة المنتشرة في منطقة الشيخ بدر من محافظة طرطوس. مجلة جامعة تشرين للبحوث والدراسات العلمية- سلسلة العلوم البيولوجية, 40(6). استرجع في من https://journal.tishreen.edu.sy/index.php/bioscnc/article/view/5799

الأعمال الأكثر قراءة لنفس المؤلف/المؤلفين

1 2 3 4 5 6 > >>