تأثير وسط الزراعة في التركيب الكيميائي لفطر المحار Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus)
Abstract
جرت دراسة تأثير سبعة أوساط زراعية (قش القمح، تبن القمح، قوالح الذرة، أحطاب القطن، قش القمح
50% + قوالح الذرة 50%، قش القمح 50% + أحطاب القطن 50%، قش القمح 50% + نشارة الخشب 50%) في التركيب الكيميائي للأجسام الثمرية للسلالتين HK-35 وP3015 (مصدرهما إيطاليا) من فطر المحار
Pleurotus ostreatus والمزروعتين في تجربتين مستقلتين، واعتبر وسط التبن كشاهد.
أظهرت النتائج أن محتوى الفطر من العناصر الغذائية يختلف بشكل كبير تبعاً للسلالة المزروعة ووسط الزراعة حيث يؤثر وسط الزراعة في جميع العناصر الغذائية التي يحتويها الفطر، ويتباين التأثير تبعاً للتركيب الكيميائي للوسط والسلالة. وقد تبين من نتائج التحليل الكيميائي لأجسام الفطر الثمرية: وجود اختلافات كبيرة بين السلالتين في مدى تأثرهما بوسط الزراعة؛ فكانت أعلى كمية من البروتين في الأجسام الثمرية للفطر المزروع على وسط أحطاب القطن للسلالة HK-35 ووسط قوالح الذرة للسلالة P3015 مقارنة بأوساط الزراعة الأخرى؛ أما أقل كمية من البروتين فقد كانت في الفطر المزروع على وسط قش القمح للسلالة HK-35، ووسط التبن للسلالة P3015.
The effect of seven substrates, wheat straw, wheat hay, corncobs, and cotton wastes (corncobs 50% + wheat straw 50%, cotton wastes 50 % + wheat straw 50% + sawdust
50% + wheat straw 50%) in the chemical composition of oyster mushroom Pleurotus ostreatus strains ( HK-35 and P 3015) has been studied.
Results showed that the content of nutrition elements in Pleurotus ostreatus differs widely according to the strain and the substrate. The substrate effect on mushroom's nutrition elements varies according to its chemical composition.
The chemical analysis of the fruit bodies showed that there is a big difference in the two strains according to the substrate effect. The content of protein in the fruit bodies growing on cotton waste and corncob substrates is the highest for the two strains HK-35 and P3015 respectively; and the lowest content of protein is in the mushroom growing on wheat straw and hay substrates for the two strains HK-35 and P3015 respectively.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.