التباين الوراثي في القمح القاسي باستخدام المؤشرات البيوكيميائية
Abstract
يشكل الغليادين والغلوتينين المكونين الأساسيين لبروتينات التخزين في القمح. وتعد هذه البروتينات من المؤشرات البيوكيميائية الهامة في الكشف عن التباينات الوراثية. هدفت هذه الدراسة إلى استخدام هذه البروتينات للكشف عن الاختلافات الوراثية بين (14) صنفاً وطرازاً محلياً من الأقماح القاسية باستخدام تقانتي A-Page وSDS-Page. بلغ عدد الحزم الناتجة عن التقانة الأولى 13 حزمة متباينة تم إحصاؤها في المنطقة أوميغا وألفا غليادين، أما بالنسبة للحزم الناتجة عن تطبيق التقنية الثانية فكان عددها 9 حزم وتدعى تحت وحدات الغلوتينين ذات وزن جزيئي مرتفعHMW-GS . جُمعت البيانات الناتجة عن كلا التقانتين وحُسب على أساسها معامل التشابه الوراثي بين الأصناف المدروسة وفق معادلةDice ، ورسمت شجرة القرابة الوراثية التي توضح التشابه الوراثي بين الأصناف المدروسة بطريقة المتوسط الحسابي للمجموعات الزوجية غير المزانة (UPGMA). أظهرت النتائج أن متوسط نسبة التشابه الوراثي بين الأصناف المدروسة بلغت 49%، لوحظ بأن الصنفين الوراثيين بحوث9 وبحوث 11 متطابقان وراثيا (نسبة التشابه 100% ) في حين وجدت أدنى قيمة للتشابه الوراثي بين جودا 3 وأقباش(25%), و تميزت الطرز جورجيت و كشك و كحلا هدبا بالحزمة 45 و التي تعطي عجيناً ذا مواصفات تكنولوجية عالية, بالإضافة إلى تحت الحزم((17+18 التي تؤثر ايجابياً على العجين.
Seed storage proteins (Glutenin & Gliadin) are considered as effective markers to detect genetic variability in cereals and especially within and between wheat varieties. In this study 14 genotypes were characterized using biochemical markers (gliadins and glutenin). The number of bands detected were 13 and 9 polymorphic bands for gliadins, and glutenin respectvely . Data were combined together (22 polymorphic bands) to calculate the genetic similarities between studied individuals using Dice coefficient followed by setting up the cluster analysis using UPGMA method. The value of average genetic similarity was %49 between varieties. Bohouth 9 and Bohouth 11 were identical(100% similarity), while joda3 and akbach had the low genetic similarity with% 25 .Jorjet, kechek and kahla hadba recognised by gamma 45 and subunits (17+18) that had positive effect on the dough.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.