دور السيلكون والبورون وحمض السالسيليك في تحسين نوعية ثمار البرتقال أبو سرة.

Authors

  • سوسن سليمان
  • محمد أحمد
  • بتول أحمد

Abstract

The effect of foliar spray of Washington Navel Orange trees with Silicon (Si), Boron (B) and Salicylic acid (SA) on fruits quality: fruit size, V.C, TSS, TA, and total sugars were studied.

The results showed that treatment with Salicylic (50 ppm) increased fruit size (360 cm3), vitamin C content (34.35 mg/100 ml) and TSS (15.6%).

The results indicated as well, that treatment with Si (100 ppm) and its combination with Boron (Si 200 ppm+ B100 ppm) increased fruit acidity (1.18 and1.05 %) respectively, whereas, Si (100 ppm) + B (50 ppm) increased fruits total sugars (11.41%).

تمت دراسة تأثير رش أشجار البرتقال (أبو سرة) بالسيليكون ( (Siعلى شكل (سيليكات الصوديوم) وحمض السالسيليك (SA) وحمض البوريك (B) في نوعية ثمار البرتقال من حيث حجمها ومحتواها من فيتامين C والمواد الصلبة الذائبة والحموضة وكذلك نسبة السكريات.

أظهرت النتائج أن المعاملة بحمض الساليسيليك (50 ppm ) قد حققت أعلى زيادة في محتوى الثمار من فيتامين C (34.35 مغ/100 مل) و المواد الصلبة الذائبة TSS (15.6%)، وكذلك حجم الثمار (360 سم3).

كما أظهرت أن المعاملة بالسيليكون (T1:100 ppm ) والمعاملة المشتركة للسيلكون (200 ppm ) والبورون (100 ppm(T9) إلى زيادة حموضة العصير (1.05 و 1.1% على التوالي)، في حين زادت المعاملة المشتركة للسيليكون (100 ppm ) والبورون(50 ppm )(T11)  محتوى الثمار من السكريات الكلية (11.4%).

Downloads

Published

2019-11-04

How to Cite

سليمان س., أحمد م., & أحمد ب. (2019). دور السيلكون والبورون وحمض السالسيليك في تحسين نوعية ثمار البرتقال أبو سرة. Tishreen University Journal -Biological Sciences Series, 41(5). Retrieved from https://journal.tishreen.edu.sy/index.php/bioscnc/article/view/9186

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 > >>