قياس مستوى جودة الخدمات الفندقية المقدّمة في فنادق محافظة اللاذقية من وجهة نظر النزلاء (دراسة حالة فندق أفاميا(
Abstract
هدفت الدراسة إلى التعرّف على مستوى جودة الخدمات الفندقية المقدمة في فنادق اللاذقية، ومعرفة مستوى رضى النزلاء المستفيدين من جودة هذه الخدمات، إلى جانب تحديد مدى اختلاف تقييم النزلاء للأداء الفعلي للخدمات الفندقية المقدّمة في فندق أفاميا وفقاً لأبعاد جودة الخدمة الفندقية، وقد اتبعت الباحثة أسلوب دراسة الحالة، حيث استخدمت لذلك المنهج الوصفي التحليلي لقياس جودة الخدمات المدركة والفعلية، وتمّ تصميم وتوزيع استبانة على نزلاء المنشأة الفندقية المدروسة بغية قياس درجة جودة الخدمات، كما تمّت دراسة وتحليل البيانات باستخدام برنامج spss، وبعد تحليل البيانات أظهرت النتائج أنّ استجابات عينة الدراسة نحو قياس جودة الخدمات الفعلية والمدركة من قبل النزلاء كانت متوسطة غالباً وفقاً لأبعاد جودة الخدمات الفندقية (الملموسية، الاعتمادية، الاستجابة، الثقة والأمان، التعاطف)، وقدّمت الدراسة مجموعة من التوصيات كان من ضمنها بذل كافة الجهود الضرورية لنشر ثقافة الجودة وتعزيزها داخل المنشأة الفندقية، وتوفير الرعاية الشخصية بالعميل عبر الدقة في الأداء والسرعة في التنفيذ واللباقة في المعاملة، بالإضافة إلى وضع خطة استراتيجية خاصّة بتطبيق الجودة في المنشأة الفندقية المدروسة. This study aimed to identify service quality level provided at hotels in Lattakia from the guests' point of view. It also determined the satisfaction level of beneficiaries of hotel services provided in research community and how guests evaluate the actual performance of the hotel services provided at Afamia Rotana Hotel according to the quality hotel services dimensions differently. The research community consisted of Afamia Rotana Hotel guests. The researcher has used the case study method and depended on descriptive approach to measure the satisfaction of the beneficiaries with the quality of hotel services provided in the hotel. A survey has been designed and distributed among the guests in order to measure the quality level of hotel services in the research community. Then the researcher analyzed the survey results by the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). The research concluded that there was a clearly lack of quality of hotel services provided at the research community according to the dimensions of quality of hotel services (tangibility, reliability, power of responsiveness, empathy, trust and safety). So the study has provided a set of recommendations, including making more efforts to spread the quality culture at hotels, taking care of customers personally through the accuracy of the performance, speed of implementation and courteous treatment, in addition to developing a quality strategic plan in the research community.Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
-
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to Tishreen University Journal of Research and Scientific Studies - Economic and Legal Sciences
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal of Research and Scientific Studies - Economic and Legal Sciences . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal of Research and Scientific Studies - Economic and Legal Sciences Publisher
-
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
-
Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
-
NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
-
ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.