العوامل المؤثرة في سلوك المستهلك من الأغذية المحفوظة, في مدينة اللاذقية.
Abstract
تهدف الدراسة إلى تحديد العوامل المؤثرة في سلوك المستهلك من الأغذية المحفوظة, في مدينة اللاذقية واستخدم لذلك المنهج الوصفي التحليلي لدراسة مدى التأثير، وتمّ اختيار عيّنة مكونة من 150 مستهلك من مجتمّع الدراسة داخل مدينة اللاذقية موزعة على ثلاثة أحياء هي الصليبة والزراعة وحي تشرين, واستخدم لها استبيان. وبعد تحليل البيانات أظهرت الدراسة أنه لا يوجد تأثير لكلّ من العوامل الشخصيّة (كالجنس، والعمر, والحالة العائلية), إضافة لحجم الأسرة, في سلوك المستهلك وحصته السوقية من الأغذية المحفوظة, في حين يوجد تأثير لكلّ من عنوان السكن, إضافة للعوامل الثقافية (المستوى التعليمي), والعوامل الاقتصادية (الدخل), في سلوك المستهلك وحصته السوقية من الأغذية المحفوظة. فقد بيّنت نتائج البحث, أن متطلّبات الإنسان من الأغذية المحفوظة تتغيرّ بتغيّر فئته العمرية, لكن متطلّبات الأسرة من هذه المواد لا تتغيرّ بتغيّر عمر ربّ الأسرة, أما بالنسبة لتأثير كلّ من الجنس, والحالة العائلية فلا تأثير لهما في استهلاك المواد الغذائية المحفوظة. كما بيّنت النتائج أن 80% من عيّنة الدراسة, لا يتجاوز إنفاقهم الشهري على شراء الأغذية المحفوظة (7500) ل.س.
This study aims to determine the factors impacting the consumer behavior of preserved food, in the city of Latakia, using the descriptive analytical study of the impact, the sample was selected from society study of Latakia city (sample size is 150 consumer) spread over three districts; Saliba, Al-Ziraa and Tishreen ave. After using the questionnaire and data analysis, our study shows that there is no influence of the personal factors (gender, age and marital status); added to the family size; in consumer behavior, and market share of preserved food. While the home address factor, added to the culture factors (education), and economic factors (income), are influencing in the consumer behavior, and market share of preserved food. Our results have shown, that human requirements of preserved food changes with age, but at the same time the family requirements of these articles does not change with the age change of the head of household. As for the influence of gender, and marital status does not affect consumption of preserved food. as results showed that 80% of the study sample do not exceed the monthly spending on preserved food (7500) S.P.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.